четвер, 29 вересня, 2022

Телефони гарячої лінії:


ДОНБАС - ЦЕ УКРАЇНА!

search menu menu menu
Як видалити інформацію з телефону так, аби окупанти не змогли її відновити: поради Держспецзв’язку

Наталя


ВАЖЛИВО знати , Суспільство , Події

Як видалити інформацію з телефону так, аби окупанти не змогли її відновити: поради Держспецзв’язку

views1239

13.07.2022

Подiлитися у соц.мережах

Жителям окупованих територій особливо важливо видаляти інформацію з телефону таким чином, щоб окупанти не мали змоги її відновити. Важливо правильно видаляти файли з телефона, аби запобігти втраті конфіденційних даних у разі потрапляння гаджета до чужих рук.

Про це інформує Держспецзв’язку.

Найпростіший варіант – видалення важливих файлів вручну. Для цього потрібно обрати потрібний файл, натиснути кнопку «видалити», а після цього очистити кошик через файловий менеджер, адже видалені файли можуть зберігатися в ньому до 30 днів. Видалені таким чином дані при звичайній перевірці телефону виявити неможливо, але вони все ще можуть бути відновлені. Щоб запобігти цьому, Держспецзв’язку радить додатково скористатися так званими шредерами – програмами, які дають можливість безповоротно знищувати файли. Шредери можна знайти в магазині мобільних додатків .

Найрадикальніший варіант видалення даних зі смартфона – повернення системи до заводських налаштувань.

«До цього способу можна вдатися в останню чергу, коли інші за якихось причин неможливі. Адже з телефону у такому разі будуть видалені абсолютно всі дані та файли без можливості відновлення. Майте на увазі, що повністю порожній телефон також може викликати підозри в окупантів», – наголошує Держспецзв’язку.

Спосіб повернення системи до заводських налаштувань залежить від типу системи.

  • Якщо встановлено Android, треба зайти у «Налаштування» > обрати опцію «Загальне керування» > натиснути «Скидання» > натиснути «Скинути до заводських налаштувань». У відомстві попереджають, що назви меню можуть дещо відрізнятися залежно від моделі телефону, але загальний зміст зберігається.
  • Якщо встановлено iOS, треба обрати «Параметри» > «Загальні» > «Перенести чи скинути iPhone» > «Стерти весь вміст і налаштування».